06:30
Понеделник - Петък

Чудесата на иконите

Никой не може да каже защо една икона е чудотворна, каза Дарин Алексиев, богослов

За да се обяви една икона за чудодейна, трябва да бъдат описани множество нейни чудеса. На по-скептичните хора не им се вярва, че икона може да излекува нелечимо болен или да помогне за зачеване. Част от хората обаче вярват дори без да са видели чудесата.

Едно такова чудо, на което станахме свидетели от първо лице, е освобождаването на медиците ни от либийския затвор. Съвпадение или не това стана факт след като иконите на Богородица от "Рилския", "Троянския" и "Бачковския" манастири бяха събрани в храм "Св. Александър Невски" за всенародно поклонение.

Чудодейната икона на света Богородица в Рилския манастир датира още от XII век. Историческите факти сочат времето на император Мануил Комнин, който след дълги молитви се излекувал от парализа и в знак на благодарност подарява иконата на манастира.

Легендата за Бачковската Богородица гласи, че тя е една от двадесетте икони в света, на които самата Пресвета Дева е позирала. Произходът на чудотворната икона на Богородица в Троянския манастир се свързва с чудо със Св. Йоан Дамаскин през VІІІ век.

В студиото на "Добро утро, България!" Дарин Алексиев, богослов показа книга, в която са споменати 17 чудотворни икони. Може и да са повече, но тези са най-известните. Българинът винаги е пазил своите реликви, твърди Алексиев.

Онзи, който дохожда при Бога, трябва да вярва, че той съществува. Поне да повярваме. Чудесата помагат на вярата ни. Не трябва ние да вярваме в чудеса. Трябва да имаме очите и сетивата, за да ги видим, обясни Дарин Алексиев.

Не мога да кажа защо една икона е чудотворна. Едва ли някой може. Това е работа на Бог, категоричен е Дарин Алексиев. Той посъветва хората да се молят на светеца от иконата.

Коментари