Цената на олиото расте

| 14:34

За една година цената на олиото на едро е скочила с около 40 стотинки

Олиото се продава на рекордно високи цени. В много магазини най-евтиното олио може да се намери на цени от 3,40 лв. На едро обаче се търгува за 2,92 лв. Производителите твърдят, че цената расте, заради лошата реколта на слънчоглед тази година. Въпреки това от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата смятат, че всяко драстично увеличение е спекулативно.

 

За една година цената на олиото на едро е скочила с около 40 стотинки. В търговската мрежа обаче цената расте драстично. Според експерти анализиращи пазара тази година най-засегнати от лошата реколта са слънчогледовите масиви в Южна България.

 

Добивите на слънчоглед в Северната част на страната обаче е добра и при условие, че произвеждаме два пъти повече слънчоглед, отколкото потребяваме, не е нормално цената на олиото да гони рекорди.

 

Освен частично лошата реколта на слънчоглед друго оправдание за високите цени няма. Международните пазари засега са спокойни. В момента на световните борси цената на нерафинираното олио пада. Тон олио се продава за 1 200 долара.

 

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища не очакват олиото да стигне 4 лв. за литър. Засега презапасяване с олио в старата няма, а и при ниските доходи у нас е възможно твърде скъпото олио, което гони цената на зехтина, да остане по рафтовете на магазините.

Тагове: слънчоглед

Коментари

жьадуе
ВИЕ искате да турцизирате хората в България с ФИЛМИ ЗА СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ ДЕТО НИ Е КЛАЛ!!!!