Изложба на котки

| 20:14

В музея "Земята и хората" бяха представени норвежка горска котка, сибирски котки, рагдоли, свещена бирманска котка и други интересни породи

250 котки участват в 29-то и 30-тото издание на Международната котешка изложба, която се провежда в София. За пръв път тази година са показани и представители на една особена порода.

 

Според народния хумор, габровците режат опашките на котките, за да не бяга топлото от стаята. Оказва се, че това не е точно шега. Всъщност началото на породата манкс у нас се поставя още през далечната 1975 г., когато на посещение в града на Кольо Фичето пристига председателят на парламента на остров Ман и подарява 4 родословни котки без опашки.

 

Освен манкс, в музея "Земята и хората" можете да видите норвежка горска котка, сибирски котки, рагдоли, свещена бирманска котка или турската ангорска котка. Но любимец на посетителите е Набиско - типичен представител на породата мейн куун.

 

Типично за тези котки е, че са твърде добри, въпреки големите си размери. Цената на една такава животинка е доста солена - около 2000 лева. Ако ви се вижда много - изборът ви може да падне върху някой от представителите на  британските сини котки, бенгалска котка, голите котки сфинкс и курилски бобтейл, кимри.

 

Изложителите този път са основно от България, като има участници и от Франция, Испания, Финландия, Гърция, Сърбия и Румъния.

Коментари