Частен плаж в Свети Влас

| 18:09

Петзвезден хотел е построен на самия бряг на около 10 м от морето

Хотел в курорта Свети Влас се сдоби с частен плаж, въпреки че според българските закони, всички плажове са изключителна държавна собственост. На пясъчната ивица са поставени чадъри и шезлонги, които са за ползване единствено от гостите на хотела.

 

Петзвездният хотел е построен на самия бряг на около 10 м от морето. Новата сграда е завършена тази година и приема туристи за първо лято. Указателна табела показва на летовниците, коя част от плажа може да се ползва само от гостите на луксозната сграда.

 

Васка Ралишова живее в чужбина и има къща в непосредствена близост до хотела. Това лято с учудване разбира, че до имота й е построена 7-етажна сграда без никакво отстояние. Пише писмо от общината, за да получи простия отговор, че има разрешение за строежа на хотела и няма какво да се направи.

 

От хотела също обясниха, че имат всички разрешителни за строеж, а плажът е частен, защото е изграден върху собствен терен. По смисъла на закона частни плажове не могат да съществуват. А достъпът до морските ивици е свободен и неограничен.

 

"Възможно е да има частен имот. Възможно е да е опесъчен, дали по естествен или изкуствен начин. Възможно е някой да си сложи табела, но друг е въпросът дали това е законно, обяснява Павел Маринов - областен управител Бургас.

 

След нашия сигнал веднага е разпоредена проверка по случая.

Коментари