Международен ден на белия бастун – България – Новини | TV7

Десетки незрящи организираха изложение пред Столичната библиотека на пл. Славейков. Те показаха помощни средства за придвижването и бита на хората с увредено зрение, като своеобразен апел за подпомагането им в Международния ден на белия бастун.

Незрящите хора използват бял бастун, превърнал се в символ, за да се придвижват. Простото изобретение им помага да бъдат самостоятелни. Десетки други уреди също улесняват живота и им помагат чрез звукови сигнали в свят без светлина. Специалните очила за незрящи вибрират, ако предстои препятствие, кухненската везна и апаратът за кръвно налягане говорят.

Специален зумер може да се монтира на обществени сгради и чрез звуков сигнал да помага на хората с увредено зрение, като ги насочва към входа, който те често търсят, лутайки се. Ориентират се единствено чрез случайни минувачи, които им помагат.

Уредите обаче не са безплатни за незрящите. Отпуска се 20% от сумата, които покриват само ДДС, защото тези стоки не са освободени от данъка у нас, каквато е практиката в други страни.

Около 17 хил. са хората с увредено зрение в България.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари