Пети ден Пекин в гъст смог – Бедствия – Свят – Новини | TV7

Пети пореден ден гъст смок е обхванал китайската столица Пекин. Замърсения въздух принуди властите за първи път да обявят оранжев код. Намалената видимост в града стана причина и за отмяната на редица полети от международното летище. Други се движат с голямо закъснение.

 

В сила влезе и забрана за учениците от началните и средните училища да играят на открито. Властите и медиите в страната предупреждават постоянно жителите да ограничат максимално излизането си навън. По-голяма част от пекинците са сериозно притеснени от падналия смог.

 

На най-малко 54 фабрики и заводи в района на Пекин беше наредено да намалят с 30 % отделяните от тях емисии в атмосферата. 28 строителни обекта са преустановили изкопните дейности. Издадена е наредба 30 на сто а от правителствените и партийните автомобили да не се движат днес в Пекин.

 

Смогът стана причина за влошаването на здравето на хронично болните в столицата. Болниците отчитат ръст на пациентите, приети с дихателни проблеми, със сърдечни пристъпи и с проблеми с кръвообращението. Освен тях, най-засегнати от мръсния въздух са малките децата и възрастните жители на Пекин.

 

В монета в района на града няма вятър. Според прогнозите в сряда се очаква да духа лек бриз, който може да разсее смога.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари