НС забрани бурките на обществени места – България – Новини | TV7

НС забрани бурките на обществени места

Снимка: БГНЕС]]>

Парламентът забрани носенето на бурки на публични места. Депутатите приеха на второ четене законопроекта за ограничаване на носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, известен като Закон за бурките.

Законът определя плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето, като облекло прикриващо или скриващо напълно лицето. При носенето на такова облекло на обществено място се предвижда глоба от 200 лв. за първо нарушение и 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителят е длъжностно лице, санкцията за първо нарушение е 500 лв., а за всяко следващо – 2000 лв.

Забраната и наказанията за нарушаването й няма да се прилагат, когато са налице здравословни причини, ако облеклото се налага от естеството на професията или се изисква временно при спортни, културни, образователни или други подобни прояви.

Преди гласуването на законопроекта, от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на заседанието, с мотива, че се дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. Обратно предложение направи Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Той подчерта, че има радикализъм и този закон е опит да се спре разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.

След като възраженията им не бяха приети, депутатите от ДПС напуснаха залата и не участваха в гласуването.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари