Учени изготвиха карта на българските диалекти – Добро утро, България! | TV7

Карта на диалектите в българския език направиха в БАН. В момента се правят записи на хора от различни краища на България, така че скоро картата ще може и да говори.

Българският език има десетки диалекти, кой от кой по-цветущ. Разходихме се из врачанския и разложкия край, за да ви покажем най-колоритния изказ у нас. Срещнахме се с Огнян Пищиков, който е бивш депутат и създател на врачанския нарицателен герой Баце. Врачанин да ти каже, че си „ниел“ – значи си много зле, обяснява той

Чичо Цветан е известен врачански хуморист и издател на вестник „Музовир“ (шегаджия). За част от речта му обаче ни трябва преводач. Цветни са врачаните със своя изказ, цяла България ги знае. Бабите от разложко обаче също не им отстъпват.

„Я пък като съм манджия на ядене от манечка много трасех чушчи. Чушчи зелени чушчи да ми навара. И тия стана, че некаде към август да одехме круши да собираме сеното. Мама напънеше грънето, на огнището тураше един кръндур, цяла нощ врече. И знаеш ли ка запръжоваше нашите чушчи? Запръжката като натури изцади бобо, та тури отгоре миризмите и омириса цялаат малаа. Тури магданоса и чубрицата и следне направи запръжка като на боб – кромид, брашно, ама пипер и цръвен пипер…“, разказва Надежда Боцева.

„Насели сте веке маята мари? Е, насели сме отдавна и знаеш какво ни е убаво цвеклото. Леле еднаж да дойде време ,ама нещо тия даждове тука що капаа нече то страшна работа капе дажд.Не знам како че прекара оти е бая големо, ама искавече да го разсадеваме, да се иде на нивата нема начин“, споделя в същия дух Мария Мароо.

„Да донеса бобороците, та паднаа по собата. Та целата соба си ми сенаправи с бобороци. Жени гледайте я кей чувам бобороците турени вътре и жаладчета, от така викаа не излизаа бубици, оти викаа излизаа бубици . Я и така туреме вътре и да ида да не загори там що си турива в чамбето виж и че загори та…. . Я да тура сега тука да видите какви бабароци са от младата нива е изкарала. Гледай каков е. Та е убав, тасинаправиме за Нова година токов в тавичката ,та го запръжа отгоре, та тура чубриза в него мъцкаме до 101“, демонстрира пред камерата ни Райна Татарска.

„На мен съпруга ми е Митре и дождаа щеетам малата целата, винаги съм слагала боборок, голем боборок това си е също за мезе, а и чекане без целуварче не е било“, споделя още Мария.

Хубав е българският език и много китен – всеки диалект носи духа на отделен български край, на неговата култура.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари