Военните купуват самолети и кораби

Правителството купува боен самолет и патрулни кораби. Депутатите гласува предложението на Министерския съвет с аргумента, че новата техника е от изключителна важност за националната ни сигурност и отбраната на страната за прилагане на механизмите за колективна отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Както и за да се прекрати зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът. 8 нови самолета ще бъдат купени в периода 2018-2020г. Прогнозната цена на летателните машини е 1,5 млрд. лева като сумата включва разходите при придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучение на състава и др.

Изплащането на бойните самолети ще става на части. Изборът ще бъде между чисто нови самолети от Русия – МиГ-29М/М2, употребявани самолети от Португалия -Ф-16 MLU, от САЩ употребявани Ф-16 блок 25. Втората покупка на 8 самолета ще бъде в периода 2022-2023 година.

Ще бъдат купени и 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. След изпратено запитване до основни корабостроителници е станало ясно, че максималната стойност на проекта ще е 820 млн. лева като плащането може да се извършва разсрочено. Те трябва да бъдат построени между 2019 – 2022 година. Засега е постъпило едно предложение на базата на реализиран проект на холандска компания.

„Модернизирането на МиГ-29 ще ни струва толкова, колкото закупуването на нов самолет“, категоричен бе министърът на отбраната Николай Ненчев след гласуването на решението за закупуване на нов тип боен самолет и два многофункционални модулни патрулни кораба. Според Ненчев, закупуването на новата техника на въоръжените сили няма да доведе до кризисна спирала в отбраната.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари