Опасно ли е палмовото олио? – Добро утро, България! | TV7

Опасни ли са растителните мазнини, които се влагат в млечните продукти. Отговори потърси предаването „Добро утро, България!“ от Сотир Марчев, кардиолог, Симеон Присадашки, Асоциацията на млекопреработвателите и Райна Иванова от Българската агенцията по безопасност на храните.

Премиерът Бойко Борисов се обяви категорично срещу палмовото масло в млечните продукти. Министър-председателят обясни, че от него се отделя като шлака на сърцето и затова предлага на етикетите на тези млечни продукти да пише, както на цигарите: „Вредно за вашето здраве!“.

В момента 75 предприятия в България са заявили, че произвеждат продукти, които съдържат растителни мазнини и мляко. Направихме проверки на всички складове, които търгуват с млечни продукти. Това са 17 склада. Установихме, че суровината пристига от Малайзия, Сингапур и Египет, каза Райна Иванова.

Симеон Присадашки призова да има яснота и правила за използването на тези растителни мазнини в млечните продукти. Искаме да има и строг контрол. Тези продукти заемат все по-голям пазарен дял, защото са в пъти по-евтини от нормалните млечни продукти, показват наблюденията на Присадашки.

Има растителни мазнини като олио и зехтин, които ние препоръчваме. Чистите растителни мазнини са течни. Те обаче няма как да се вкарат в сирене или кашкавал. Затова се хидрогенизират. Като се прекара водород през тях обаче се появяват нови мазнини. Когато ги употребим нашият организъм не знае какво да ги прави. Няма ензими за преработката им, обясни Сотир Марчев.

Според Симоен Присадашки тези мазнини се ползват най-вече в сухо мляко. В нашата асоциация няма данни да има глобени фирми, коментира Присадашки. Райна Иванова контрира, че има едно затворено предприятия, а други две са санкционирани.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари