Ядем майонеза без яйца

В българската майонеза няма и следа от яйца. Вместо това в сместа се слагал яйчен прах, алармират от Активни потребители. Под наименованието „майонеза“ се предлагат най-разнообразни продукти, които си приличат само по това, че са с бледа кремообразна структура. Изследване на съдържанието на майонезата у нас показва шокиращи факти, съобщи БГНЕС. От изследваните 16 марки майонеза в 8 са установени мазнини под декларираните на етикета.

Първото впечатление е, че липсва пълно етикетиране. Мазнините, които са посочени, са по-ниски от декларираните, за сметка на водата, която е повече. Най-шокиращо обаче е, че майонезата, която за повечето потребители е на базата на масло (олио) и яйца, всъщност е направена без яйца, но пък количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото. Всъщност въглехидратите компенсират липсата на мазнини в продукта. Дори в продавана като детска майонеза мазнините са заменени от 21% въглехидрати, от които 5% са захар. В опаковка от 450гр. „майонеза“ се съдържат приблизително 5 чаени лъжици захар. Това освен нездравословно може да бъде и опасно, особено за диабетици.

Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав. Сосовете без яйца да не носят наименованието „майонеза“, а производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари