Обединеното Кралство не обмисля плана за общ кабел за зареждане

Правителството на Обединеното кралство заяви, че за момента няма планове да копира плановете на ЕС за общ кабел за зареждане.

Междувременно, ЕС временно се съгласи, че всички нови преносими електронни устройства до есента на 2024 г.  трябвада използват зарядно устройство USB Type-C. Според тях, това ще бъде изключително удобно и много полезно за потребителите.

Според настоящите преговори след Брекзит, регламентът ще се прилага за Северна Ирландия, споделиха служителите на ЕС и Обединеното кралство.

Според парламентарния доклад от декември 2021 г., „новите изисквания могат да се прилагат и за устройства, продавани в Северна Ирландия съгласно условията на протокола за Северна Ирландия в споразумението за Брекзит, което потенциално предизвиква разминаване в продуктовите стандарти с останалата част от Обединеното кралство“.

Договорът работи, като държи Северна Ирландия в рамките на единния пазар на стоки на ЕС, докато останалата част от Обединеното кралство е извън него.

Спорът между Обединеното кралство и ЕС за това как да се реформира протокола за Северна Ирландия остава неразрешен.

Говорител на правителството на Обединеното кралство каза, че „понастоящем не обмисляме да повторим това изискване“.

Споразумението ще бъде внесено в Европейския парламент и Съвета на министрите след летните им ваканции, където може да бъде официално одобрено и след това публикувано.

Той оспори предложението, когато беше представено за първи път през септември 2021 г., като представител каза на BBC News: „Стриктната регулация, налагаща само един вид конектор, задушава иновациите, вместо да ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и около свят“.

Apple е най-големият производител, който използва персонализиран порт за зареждане, който е уникален за някои от продуктите му – серията iPhone използва Lightning конектор, произведен от Apple.

Новото правило ще обхване много голяма част от „малката и средна преносима електроника“, според ЕС, включително: мобилни телефони, таблети, преносими конзоли, високоговорители, слушалки. Всеки от тях, зареден с кабелен кабел, е задължен да има USB Type-C порт.

Лаптопите също ще трябва да се съобразят с това решение, но производителите ще имат 40 месеца след влизането му в сила, за да осъществят промените. Споразумението включва и план, който позволява на клиентите да избират дали искат или не кабел за зареждане с новата си електроника.

„Този ​​закон е част от по-широките усилия на ЕС да направи продуктите в ЕС по-устойчиви, да намали електронните отпадъци и да улесни живота на потребителите“,споменава се в съобщението на ЕС.

Това ще спести на потребителите „до 250 милиона евро“ на година от ненужни покупки на зарядни устройства“ и ще намали 11 000 тона отпадъци годишно, добави ЕС.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари