Бокова остава в надпреварата за шеф на ООН – Свят – Новини | TV7

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка с кандидатите за генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да пренасочи подкрепата си към еврокомисаря Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември.

„Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата“, каза Ван Бохемен. Възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност и по думите на Ван Бохемен нито един от членовете му не възразява срещу това. По този начин Ирина Бокова ще продължи участието си в състезанието в лично качество.

Ако държавата реши да издигне друга кандидатура, вече номинираният кандидат трябва сам да реши дали се оттегли, тъй като не може да бъде отзован. Това се казва в юридическата справка, поискана от Съвета за сигурност.

Следващото гласуване за кандидатите ще се проведе на 5 октомври. На него ще се използват цветни бюлетини за постоянните и непостоянни членове на Съвета за сигурност. Решаващо ще бъде становището на петте постоянни членки (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция). Те имат право на вето и могат да блокират всеки кандидат. Според правилата за назначение, кандидатът трябва да спечели девет гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност. След това името на победителя ще бъде представено за одобрение от Общото събрание.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се оглавява от Бан Ки Мун, ще се освободи на 1 януари.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари