Вредите от палмовото масло – Добро утро, България! | TV7

До 15 дни Наредбата, която ще заклейми палмовото масло като вредно за здравето, ще бъде публикувана в Държавен вестник. Това казаха пред TV7 от Агенцията по безопасност на храните. В момента у нас 75 предприятия произвеждат млечни продукти, в които са добавени и растителни мазнини.

Скандалът, който се разгоря около добавянето на палмово масло в сирена и кашкавали, не спира. Според диетолога проф. Донка Байкова е крайно време на етикетите да бъде изписан процентът на включената добавка.

Освен в евтини имитации на сирене и кашкавал – така нареченият „млечен продукт“, висок процент втвърдено палмово масло се открива в сладоледите, десертните шоколадови блокчета, сухи пасти и вафли. Вредна е и палмовата мазнина, с която масово се пържи във фритюрниците.

Бременни и малки деца трябва да избягват продукти с втвърдено палмово масло. При прекаляване с тях се стига до повишени нива на лошия холестерол, което е пряко свързано и с голямата смъртност от инфаркт и инсулт у нас – 66%.

Според един от известните производители на млечни продукти, държавата трябва да затегне контрола и да създаде ясни правила за всички в бранша.

Наредбата ще удари бизнеса на мандрите, които внасят евтините суровини от Малайзия и Сингапур, за да борят конкуренцията с ниски цени на млечните храни.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари