Делян Пеевски: Готов съм да отменят избора ми – Конфликти – България – Новини | TV7

Делян Пеевски: Готов съм да отменят избора миДелян Пеевски: Готов съм да отменят избора ми

]]>]]> Това заявява депутатът в писмо до медиите. В официално становище до медиите, премиерът заяви, че приема оттеглянето на Пеевски от поста и е получил уверението на БСП и ДПС, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС

Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Това посочва в писмо до медиите Делян Пеевски, който вчера (14 юни) беше избран за председател на ДАНС.

Пълният текст на писмото на Делян Пеевски гласи:

Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан. За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство.

Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът „Орешарски“ има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.

Противно на системното натоварване на публичния ми образ с без почвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

В официалното становище на министър-председателя Пламен Орешарски, разпратено до медиите, се казва: Приемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли като председател на ДАНС, което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация.

От заявлението става още ясно, че премиерът е получил уверението на парламентарните групи, които подкрепят правителството (БСП и ДПС), че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Лидерът на ДПС Лютви Местна заяви, че още във вторник партията ще внесе предложението за отмяна в НС. Орешарски заключава, че това открива пред него възможност да предложи нова кандидатура след консултации.

Парламентарната група на Коалиция за България също приема решението на Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС. „Ще подкрепим и решението на премиера Пламен Орешарски да предложи друга кандидатура за тази позиция. Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната. Уверени сме, че в България това най-накрая трябва да се случи“. Това заявява Сергей Станишев в изявление до медиите.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари