Нови правила за инвалидните пенсии – Добро утро, България! | TV7

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) има концепция за промяна на реда и периода за отпускане на пенсиите на хората с намалена трудоспособност. Промените обаче не се приемат от синдикатите и съюза на инвалидите.

Разработваме нова наредба, която да реши как и по какъв начин да се изплащат обезщетенията за трайна нетрудоспособност, коментира Емил Мирославов от дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд“ в МТСП.

„Няма документ за конкретно решение накъде вървят промените. Ще свикаме заседание на национално представителните организации, за да решим какво да правим. Не подкрепяме преминаването на ТЕЛК и НЕЛК към Националния осигурителен институт (НОИ). Това беше една от идеите“, добави Елка Тодорова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

„Разполагаме с вариант, в който намерихме неща, с които меко казано не сме съгласни. Имаше чудовищни предложения. Опитахме се да обърнем внимание на това, което сме намерили там. Имаме становище на НОИ, че и те не биха се справил със задачата за определяне на трудоспособността“, обясни Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“.

По думите му проблемът идва от факта, че 2/3 от пенсиите за инвалидност са получени некоректно. „Това не е български феномен. Случва се винаги, когато се увеличава възрастта за пенсиониране. Около 400 хил. са инвалидните пенсии. Пълно е с хора, които не трябва да ги получават. Бяха намерени таксиметрови шофьори, които получават пенсия за инвалид I група с придружител. Порокът е при лекаря, който дава медицинско свидетелство“, категоричен е Манолов.

Елка Тодорова контрира, че е несериозно да се говори, че 2/3 от ТЕЛК-овете са фалшиви. „Когато има подобен тип доводи, нека да се освидетелстват тези пожизнени ТЕЛК-ове. Трябва да има контрол и той трябва да се осъществява в лекарските кабинети и НОИ. За нас е важен приоритетът за намиране на работа за хора с увреждания“, апелира Тодорова.

„Когато човек има увреждане е много трудно да си намери работа. Безработицата сред инвалидите е много висока. Социалната сфера и неправителствените организации са основните институции, в които работят хората с увреждания“, обясни Иван Николов от Центъра за психологически изследвания. Той има 95% степен на инвалидност, но работи на две места.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари