Финален сблъсък Обама – Ромни – Добро утро, България! | TV7

Надпреварата за Белия дом навлиза във финален етап. Тази нощ във Флорида ще се проведе последният президентски дебат, посветен на външната политика. Словесната битка ще бъде решаваща за двамата кандидати Барак Обама и Мит Ромни. Според последните проучвания, те са с изравнен рейтинг.

 

Обама и Ромни ще се изправят един срещу друг от изравнена позиция. На първия дебат кандидатът на републиканците победи действащия президент, а на вторият Обама отбеляза повече точки. Диспутът тази вечер ще бъде последният шанс на губернатор Ромни да се реваншира за темата Либия и да покаже уязвимите страни на външната политика на опонента си.

 

В предишния дебат Ромни неуспешно се опита да уязви Обама за атаката срещу американското консулство в Либия. Предизвикателството за него е да изглежда като истински президент, редом до главнокомандващия армията на Съединените щати.

Проблемът за Ромни е, че междувременно може да разкрие своите собствени слабости и да даде възможност на Обама да атакува. На провелата се миналата седмица благотворителна вечеря, Обама, под формата на шега, разкритикува опонента си за гафовете по време на посещенията в Близкия Изток и Европа.

90-минутният дебат ще се състои в университет в Бока Ратон, щата Флорида. Модераторът Боб Шифър от телевизия CBS е изредил пет теми за обсъждане, като най-много време е предвидено за Близкия изток и тероризма.

 

Сред останалите въпроси са войната в Афгинастан, червените линии Израел и Иран, възходът на Китай. Анализатори отбелязват отсъствието на важни теми като кризата в еврозоната и отношенията на Вашингтон с Москва.

 

Обама се радва на висока подкрепа за водената от него външна политика, особено след смъртта на лидера на Ал Каида – Осама бин Ладен. Дали Ромни ще успее да заличи този успех на настоящата администрация, ще разберем тази нощ.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари