Монаси скочиха срещу изграждането на хотел – Добро утро, България! | TV7

Монаси скочиха на бунт срещу новостроящ се СПА хотел на 300 м. от входа на манастира „Св. Георги“ край гр. Хаджидимово. Игуменът на манастира – отец Теофил, поясни, че във връзка с този проект има редица нарушения, освен неспазеното отстояние според законите на Българска православна църква.

 

До 2008 г. земята е общинска. Тогава, според игумена, чрез лъжесвидетелстване имотът е прехвърлен на Атанас Воденичаров, който след това го препродава на дъщерята на кмета –  Екатерина Терзиева. Отец Теофил обясни, че няма как общинска земя да се придобива по давност, особено като преди време тя е била манастирска. Друго сериозно нарушение е, че кметът е подписал еднолично заповед за изготвяне на подробен градоустройствен план, въпреки че няма тези правомощия.

 

Това не е проблем само на манастира, а и на държавата. Отец Теофил зададе реторичният въпрос –  важи ли конституцията за всички или за някои градоначалници тя е различна.

 

Кметът на града – Людмил Терзиев, преди няколко дни потвърди, че проектът е на дъщеря му, но добави, че има и много други хотели, които се изграждат в момента чрез европари. Във връзка с изявление на игумена, че по закон няма право да се строи на по малко от 500 м. от храма, кметът сподели, че владиката също притежава имот, който е на около 50 м. от манастира. 

 

Людмил Терзиев добави, че чрез тези проекти се прави всичко възможно да се възроди общината и да се осигурят нови работни места. Екатерина Терзиева не пожела да застане пред камерата на TV7 поради ранния час на предаването.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари