Отслабване с плодове – Добро утро, България! | TV7

Динята е с високо водно съдържание – около 92%, а количеството на захари варира от 6 до 12% според сорта, което я прави много подходяща за диети, заяви проф. Донка Байкова.

 

Тя съдържа равни количества (по 2%) водно неразтворими влакнини- фибри и пектини – водно разтворими фибри. Те са много добър регулатор на обмяната на веществата. Целулозата бори холестерола, а пектините понижават кръвната захар, което прави динята подходяща и за диабетици.

 

Добре е да се консумира по 3-4 кг. диня на ден – тя дава усещане за ситост, лесно смилаема е и има лек пургативен ефект. Подобрява състоянието на черния дроб и го предпазва от омазняване. Богата е също на фолиева киселина. Не е редно обаче динята да замества основни хранения. Ако се прави диета, може да се яде само диня или диня с някакъв млечен продукт, в рамките на 3 дни. Другият вариант е да се яде диня два дни в седмицата, отбеляза проф. Байкова.

 

Ако преди 10 г. беше на мода зелевата супа, то сега може тя да бъде заменена с диня, праскови и кайсии, уточни гостенката.

 

Протеиновите диети трябва да бъдат придружени със зеленчуци, а най-малко веднъж седмично имаме нужда от въглехидратна храна, категорична беше диетоложката.

 

Диетите, които продължават повече от две седмици не са подходящи, защото организмът свиква с тях и спира ефекта им. Никога не бива да се допускат диети, които продължават повече от три седмици, защото за този период организмът изчерпва депата си от важни хранителни вещества, каза проф. Байкова в заключение.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари