Скандал с филм за нестинарството – Добро утро, България! | TV7

Нестинари и режисьор едва не стигнаха до бой в с. Българи. Причината е документален филм, който разказва за обичаите на древния ритуал. Изпълнителите скочиха срещу модерната 3D продукция, тъй като според тях автентичната обредна музика била подменена с чалга.

Скандалът последва премиерното излъчване на епизоди от документалния филм „Стъпки в огъня“. Музикантите бяха възмутени от мелодиите, които нямат нищо общо с тези, които свирят всяка година на празника.

Според Костадин Михайлов, който 13-годишен е стъпил в жаравата, професори и академици с 20-годишни изследвания за нестинарите не смеят да ги документират, а младият режисьор Андрей Хадживасилев е направил подмяната, дори без да ги пита.

Според кмета на Царево проектът за филма е иновативен и първи по рода си в България, затова общината е приела да го спонсорира.

След скандала настинарите и режисьорът постигнаха споразумение автентичната музика към филма да бъде записана в студио.

Режисьорът на скандалния филм гостува в предаването „Добро утро, България!“ по TV7. Той заяви, че обвиненията в чалга са пресилени, но въпреки това поправката вече е в ход и филмът ще има нова музика.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари