Факелно шествие на националистите в Гърция – Конфликти – Свят – Новини | TV7

Привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ организираха нощно факелно шествие в Атина. Националистите протестираха срещу големия брой чужденци в Гърция и поискаха тяхното изгонване.

С факли в ръце и с призиви „Чужденците – вън“ близо 2000 привърженици на „Златна зора“ преминаха през централните улици на Атина. Шествието на десницата, което беше охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

 

Партията „Златна зора“ спечели седем на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6-ти май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6-ти май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд. Следващият вот е насрочен за 17-ти юни.

 

Според последните социологочески проучвания фаворит сред избирателите е формацията „Нова демокрация“. Тя има крехка преднина, от около процент, пред радикалната левица СИРИЗА. Другата новина от проучванията е, че и социалистите от ПАСОК възвръщат позагубените си позиции.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Виктор Калоферов

Виктор Калоферов е едно от емблематичните лица на TV7. Започва кариерата си като журналист през 2010г. Завършва журналистика в Софийския университет, след което продължава обучението си в Лондон, Великобритания. През свободното си време Виктор обича да се занимава с история и археология и да ходи за риба.