12 години от трагедията в дискотека „Индиго“ – България – Новини | TV7

Днес се навършват 12 години от трагедията в бившата столична дискотека „Индиго“. На 21 декември 2001 г. пред заведението от притискане и задушаване загинаха седем деца.

Обвинените за трагедията получиха условни присъди и почти символични глоби. През 2002 г. край мястото на трагедията беше открит паметник на скулптора Ставри Калинов „Дървото на живота“ – със 7 клона и 7 листа, колкото са загиналите деца.

Тогава към 18 ч. близо 2000 деца на възраст 10-15 години чакат пред дискотеката за концерт на рапърите Колумбиеца и Мъглата. Част от децата губят равновесие и падат по заледените стъпала на заведението. Получава се „ефектът на доминото“. Притиснати в стените и пода на тунела за около 5-6 минути, децата се задушават.

Загиват шест момичета и едно момче – Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Разследването по случая показа, че дискотека „Индиго“ е работила незаконно. За трагедията бяха обвинени четирима души – двама охранители, бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски и управителят на дискотеката Ангел Николов. През 2008 г. са признати за виновни, но нито един от тях не влиза в затвора, а наказанията са глоби и условни присъди.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари