23 години професор помага на бедни студенти с лични пари – Добро утро, България! | TV7

От години преподавател в Стопанската академия в Свищов подпомага с лични средства студенти в нужда. Проф. Георги Баташки отпуска стипендии за обучението на бедни и болни младежи.

Започнал да прави своите дарения още през 1992 г., когато бил декан на факултет „Счетоводна отчетност“ в академията. Тогава отделя от заплатата си 700 лв. и ги внася във фондацията „Д. А. Ценов“ към учебното заведение.

„Между другото, аз и не знаех кой е човекът. Едва след като завърши, тя дойде в кабинета и каза с насълзени очи: „Ако вие в този момент не ми бяхте помогнали, трябваше да прекъсна и нямаше да завърша образованието си.“

През годините с негова помощ успяват да се изучат десетки социално слаби студенти.

От две години преподавателят помага и на студенти със здравословни проблеми. През 2013 г. дава 1000 лв. на студент с онкологично заболяване, от каквото професорът страдал преди време.

„Бяхме събратя по съдба. Обикновено хората, които са еднакви по съдба, гледат да си помогнат. Направих дарението пак чрез фондация, избраха човека, то между другото нямаше кой знае какъв избор, и се случи това момче. Аз не знам колко съм му помогнал, защото това сигурно е една хилядна част от необходимите му средства.“

Така след 23 години благотворителност проф. Баташки няма никакво намерение да спира, защото благодарността на хората го кара да се чувства полезен.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари