На 27 март умира Юрий Гагарин – Добро утро, България! | TV7

В поредното издание на рубриката „Да намигнем на историята“, която е част от „Добро утро, България!“, си припомнихме какво се е случили на днешния 27 март през изминалите години.

На днешната дата през 1968 г. в 10:30 сутринта, на 18 км от град Киржач, Владимировска област, един самолет МИГ 15 губи височина и се разбива. Това обаче не е обикновен МИГ 15. Това е самолетът, пилотиран от Юрий Гагарин.

На днешния ден умира първият човек, летял в открития космос. Официалната версия за смъртта на Гагарин гласи, че самолетът влязъл в свредел и само няколко секунди не достигнали на Гагарин и инструктора Владимир Серьогин да овладеят машината.

Времето, казват, било облачно, видимостта – лоша, и така МИГ-ът на Гагарин се разбил. Но дали наистина се е случило това? Опасяваме се, че смъртта на Гагарин е забулена в известна мистика. За тази мистика допринасят свидетелските показания на очевидци, като например Валентин Сурков, който твърди, че на 27 март 1968 г. било необичайно ясно. А самолетът на Гагарин падал стремглаво надолу, без някой в него да се опитва да го овладее.

Ето защо един от сериозните слухове за смъртта на първия човек в открития космос е, че е получил инфаркт. Намират се цял вагон свидетели, които казват, че Гагарин се оплаквал от сериозни болки в сърдечната област месеци наред. Да де, но ако е така, нима и Серьогин е получил инфаркт по същото време?!

Ето ви следващата версия – двамата са били пияни, след като са пресушили шише водка преди полета. Нелепа версия, но съществува, защото заради напрежението, на което бил подложен Гагарин и забраната известно време да лети, той – казват, започнал да пие.

Съветската пропаганда не обичаше тази подробност, но тя не трябва да се изключва напълно. Конспирацията става още по-странна, когато се намесва версията за втория МИГ. Заради грешка в навигацията, МИГ 15 на Гагарин за малко да се сблъска с друг самолет – ето защо пилотите не успели да овладеят машината.

А какво ще кажете за версията, че самолетът бил свален с ракета от съветските тайни служби, защото Гагарин бил по-ценен мъртъв, отколкото жив?! Той изпълнил мисията си, сега им трябвала легенда, не остаряващ герой. Разбира се, няма как да пропуснем и теорията, че Гагарин, чието тяло така и не е намерено, е оцелял, със сменена самоличност е и си живее мирно и кротко до ден днешен. Или поне си е живял до едно време, до средата на деветдесетте някъде, когато е умрял при ловен инцидент – има и такава версия.

И да не забравяме, разбира се, конспирацията с извънземните, които може би са го отвлекли. Тогава пък за какво им е бил на извънземните Серьогин? Така или иначе, смъртта на Гагарин не е съвсем изяснена. Странно, но преди няколко години от Кремъл наложиха вето на всяко проучване по темата и всяко ново разследване. „Няма причина да се правят нови разследвания“, каза правителството. Е, като каже така едно правителство, не ви ли се струва, че мистерията става още по-голяма?

Няма как днес да подминем Куентин Тарантино. Човекът вече е легенда, а днес навършва едва 51 години. Дори на негово име има кръстен филмов фестивал – фестивалът Куентин Тарантино в Остин, Тексас. Много интересен форум е това, да ви кажа, на него Тарантино прожектира любимите си филми и прави коментари.

Завършваме с една дама на име Стейси Ан Фъргюсън, известна като Фърги. Днес тя празнува своя 39-ти рожден ден. Певицата на „Блек Айд Пийс“ вече има своя солова и филмова кариера.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари