Навършват се 55 години от първото кацане на човек на Луната

На 20 юли се отбелязва 55 годишнината от историческата мисия Аполо 11 и първата човешка крачка на повърхността на Луната, както и приносът на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин за осъществяването на това приключение.

Олдрин е на 94-годишна възраст и е последният жив участник в мисията Аполо 11. Той ще участва в гала в Музея на космоса, заедно с астронавта Чарли Дюк, който пък е гласът зад наземния контрол по време на кацането.

Аполо 11 излита на 16 юли 1969 г. и четири дни по-късно, лунния модул „Ийгъл“(Орел) успява да кацне в Морето на спокойствието и да съобщи за това.

„Малка стъпка за човека, но гигантски скок за човечеството.“ казва Армстронг, излизайки от модула – исторически думи, които още звучат през десетилетията, за да ни напомнят за невероятния подвиг, който дори в контекста на днешната надпреварва за космоса, има огромно значене за целия свят.

Олдрин следва Армстронг на повърхността на Луната, където двамата прекарват почти 2 часа. След това те се връщат в модула и се свързват с Колинс, който е в капсулата в орбита.

Капсулата Колумбия, с която тримата астронавти се завръщат, каца в океана на 24 юли. Те са карантинирани заедно с 22 кг лунна маса на борда на кораба Хорнет (Стършел), който отива да ги прибере. След историческото първо кацане, с програма Аполо общо 12 души кацат на Луната до 1972 г., след което интересът към спътника затихва за известно време.

Нийл Армстронг умира през 2012 г., Колинс през 2019 г., а скафандрите им, както и капсулата, са възстановени и изложени в музеи.

Сега НАСА планира нов мисия, Артемис, с която се предвижда четирима души да отидат до луната през следващата година, а през 2026 г. вече и да кацнат.  „Артемис“ е английското произношение на името на гръцката богиня Артемида, сестра-близначка на Аполон, който пък на английски е „Аполо“.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари