Турция прие противоречивия закон за бездомните кучета

Турция прие противоречивият закон за бездомните кучета, според който милиони кучета ще бъдат премахнати от улиците на страната. Според Президента Ердоган, този закон е нужен, за да реши проблема с бездомните кучета. Според защитници на животните, законът ще доведе до много убити животни или отглеждането им в лоши условия.

Международната организация Humane Society International разкрива притесненията си в писмо до турското правителство и казва, че законът може да доведе до „ненужно страдание и смърт на безкрайно много животни при прилагането на краткосрочно решение, което няма да доведе до дългосрочни решения.“

Според правителството, в Турция има около 4 милиона бездомни кучета. Повечето от тях са безопасни, но някои се организират в глутници и има нападнати хора. Законът засяга само популацията бездомни кучета.

В рамките на новия закон, общините ще улавят бездомните кучета и ще ги водят в приюти, където те ще бъдат ваксинирани и кастрирани, преди да бъдат предложени за осиновяване. Кучета, които изпитват болка, терминално болни са или представляват здравен риск за хората ще бъдат евтаназирани, но не се предвижда такова решение за другите животни.

Остава въпроса откъде общинните ще намерят финансиране за допълнителни приюти.

Според ветеринарят Тюркан Цейлан, тъй като няма достатъчно приюти, се открива път за директната евтаназия на тези животни.

В Истанбул, стотици се събраха, за да протестират срещу закона с послание за правителството:

„Законът ви за убийство е само хартия за нас.“ казват организаторите. „Ние ще напишем закона по улиците. Животът и солидарността, не омразата и враждебността ще победят.“

Протести се организираха и в Анкара, от политически партии и активисти по правата за животните, а демонстрации срещу закона имаше и в някои градове в Европа.

Основната опозиционна партия в Турция ще атакува закона в съда. Според тях, няма причина здрави и неагресивни животни да се събират с друга цел, освен да се убиват.

Според други, предишната регулация, при която бездомните кучета трябваше да се кастрират и пускат обратно, не се е прилагала както трябва и това води до сегашния проблем.

В новия закон се предвижда затвор до 2 години за кметове, които не го изпълняват, което пък води до друго подозрение: дали законът няма да се ползва срещу „неудобни“ кметове.

Според правителството, няма да има убийства на животни без причина, а мерките са с цел да се реши проблема с бездомните кучета. От 2022 г. насам, 75 души са загинали в резултат на нападения на кучета или пътни инциденти, причинени от кучета.

 

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари