Брюксел иска обяснение от Унгария за визите за руснаци и беларусци

Унгария облекчи процедурата за издаване на визи Национална ката за „работници отвън“, които идват от Русия и Беларус и с това предизвика поредната негативна реакция в Брюксел.

Сега, Европейската комисия търси официално обяснение от Унгария за това действие, защото според нея то „може да доведе до де факто заобикаляне“ на ограниченията, които налага блока на такива граждани и да наруши сигурността в Шенгенското пространство.

„Русия е заплаха за сигурността. Имаме нужда от повече внимание, не по-малко. Даването на лесен достъп до ЕС на потенциални шпиони и саботьори ще покопае сигурността на всички.“ Каза Илва Йохансон, Комисар по вътрешните въпроси.

„Ако тяхната схема за лесен достъп е риск, ще действаме.“ добавя тя.

В писмо до вътрешния министър на Унгария, Йохансон задава въпроси относно промените в тази схема, които улесняват процедурата за издаване на виза и проверката за сигурност за „работници отвън“ в някои сектори. Националната карта се издава за две години и може да се поднови за още три.

Тази виза беше отворена за желаещи от Украйна, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Молдова, Черна Гора и Сърбия, а от юли Унгария разшири достъпа и за граждани на Русия и Беларус.

Според Будапеща, става дума за работници, които ще участват в строежа на ядрена централа, която ползва руска технология, за която Орбан настояваше да се изключи от санкциите.

Според Манфред Вебер, лидерът на ЕНП, който пръв обръща внимание на промяната, това действие ще „създаде вратички за шпионски дейности“ и може да доведе до „голям брой руснаци, влизащи в Унгария с минимална проверка, представляващи сериозен риск за националната сигурност.“

Основно притеснение на Европейката комисия е достъпът до Шенгенското пространство, което включва 29 европейски страни.

Всяко правителство може да създава свои регулации за визите, но те трябва да отговарят на минималните изисквания на ЕС, защото когато гражданин на трета страна е допуснат до една от страните в Шенген, той има достъп до всички останали. Така, всяка страна, която цели да привлече работници отвън, трябва да има предвид това и да не поставя в риск партньорите си.

„От решаващо значение е да обърнем внимание на сигурността и миграционните притеснения на останалите страни от Шенген.“ Казва Йохансон.

Руските и белоруски граждани могат да влизат в ЕС, но от 2022 г. за тях се прилагат строги проверки.

Унгария може с решението си да застраши останалата част от ЕС, смята ЕК и има време до 19 август да отговори на въпросите от писмото, които са свързани с критериите за избор, проверките за сигурност и имплементацията на препоръките на ЕС. След като се получат тези отговори, казва Йохансон, Брюксел ще „разпише подходящите последствия“.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари