Австрия иска полицията да има повече права да следи социалните мрежи

Нови контратерористични мерки се предвиждат в Австрия, които ще включват повече права за полицията, за да следи „услуги за съобщения“. Това идва след предотвратената терористична атака, планирана за концерт на Тейлър Суифт, който беше отменен.

Австрийският канцлер представи новия пакет от мерки пред съвета за сигурност във вторник.

„Стана ясно, че ислямският тероризъм представлява заплаха за сигурността и свободата в Австрия.“ се казва в изявление.

„Законовите мерки трябва да дават на Министерството на отбраната и Вътрешното министерство повече права да наблюдават съдържанието на съобщения.“ се казва още в него.

Според канцлера Карл Нехамер, службите би трябвало да могат да декриптират съобщения от приложения като УатсАп и Телеграм, за да може да се преглежда съдържанието, ако е необходимо.

Във връзка с планираният терористичен акт по време на концерта са арестувани трима души, на 15, 17 и 19 години, а при обиск са намерени материали и технически инструкции за създаване на експлозиви.

Това не е първият път, в който австрийското правителство се опитва да засили контрола над социалните мрежи. През 2018 г. се прокара закон, който разрешава на полицейските власти да преглеждат в реално време разговори в УатсАп и други услуги, ако за това бъде издадено съдебно разрешение във връзка с терористична активност.

Тогава се разрешава ползване на софтуер тип Троянски кон, който да заобиколи криптирането на съобщенията.

Конституционният съд отменя някои от текстовете в този закон, казвайки, че нарушават правата на потребителите.

След терористична атака във Виена през 2020 г. правителството отново се опитва да прокара подобен закон.

Експерти от областта смятат, че ползването на Троянски кон би компрометирало сигурността на всички смартфони, а държавата да плаща с парите на данъкоплатците, за да се възползва от вратички в софтуера на приложенията е абсурдно.

Според сегашните регулации, се преглежда само онлайн съдържание, не и лични съобщения, а новите правила все още се обсъждат.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари