Шолц и ХДС се споразумяха за пакет от мерки за сигурност за справяне с имиграцията

Правителството и опозицията засилват дискурса относно имиграционната политика пред лицето на напредъка на крайната десница на изборите в неделя

Германия излага своите планове за отговор на миграционната криза и кризата със сигурността, пред които страната очевидно е изправена. В четвъртък Министерството на вътрешните работи обяви пакет от мерки в следните условия: „Ще направим промени в законодателството за оръжията и допълнително ще укрепим нашите агенции за сигурност за борба с насилствения ислямизъм.“ Освен това германското правителство иска да подобри „законодателството за пребиваване, за да гарантира, че депортациите се прилагат по-ефективно и успешно на практика“.

След нападението в Солинген се увеличи натискът върху правителството да предприеме мерки за намаляване на имиграцията, тъй като реториката на крайната десница резонира сред голяма част от електората. Всички големи партии в момента обсъждат как да ограничат броя на бежанците, след като броят им се увеличи след нахлуването в Украйна.

Германия „напълно“ ще забрани „носенето на ножове на фестивали, спортни събития, панаири, изложби, пазари или други подобни публични събития“. Те също така искат да въведат подобрения „в разследването и превенцията на ислямския екстремизъм“ чрез използване на биометрични данни. Те също така уверяват, че ще продължат със забраната за ислямистки сдружения, която започна преди няколко месеца, и че „работата по дерадикализация ще бъде засилена“.

Прагът за разглеждане на престъпления, които водят до експулсиране от страната ще бъде намален, „когато престъплението е извършено с използване на оръжие или друго опасно средство“. Досега това беше сексуално посегателство, сексуална принуда, изнасилване или престъпления, включващи насилие, заплаха за опасност за живота, телесната неприкосновеност или измама. Отсега нататък имигрантите, които извършват „трафик на хора и престъпления с антисемитски, расистки, ксенофобски, основани на пола мотиви, насочени срещу сексуалната ориентация или с друг мотив на презрение към човешкото достойнство“, също ще бъдат експулсирани.

Бежанците, които са влезли в страната през друга държава от Европейския съюз, ще трябва да се върнат в тази страна, за да кандидатстват за обезщетения, тъй като в Германия отсега нататък ще им се гарантира само минимум, който пресата описва като „легло-хляб-сапун .” Тоест те ще получават само настаняване, храна и медицински продукти. Бежанците също няма да могат да се връщат в страните си на почивка, където се смята, че са в опасност, освен ако не идват от Украйна.

„Федералното правителство продължава да работи интензивно, за да отвори възможността за връщане на хора, извършили сериозни престъпления и потенциални терористи в Афганистан и Сирия“, казват те, въпреки, че това е много трудно.

Лидерът на опозицията и фаворит в социологическите проучвания, лидерът на Християндемократическата партия (ХДС) Фридрих Мерц предложи на канцлера Олаф Шолц затягане на миграционната политика, дори и без подкрепата на коалиционните си партньори. В сряда германското правителство обяви, че вътрешният министър на социалдемократите Нанси Фейзър е свикала спешна среща в централата на нейното министерство, за да договори извънредни мерки за ограничаване на имиграцията и действия срещу ислямския екстремизъм, след като сирийски бежанец нападна няколко души с нож, миналия петък в град Солинген.

„Много добър знак е, че най-голямата опозиционна партия обяви желанието си да работим заедно по такъв важен въпрос“, каза канцлерът Шолц в сряда. Предложението на ХДС граничният контрол да стане постоянен не беше включено в споразумението. Въпреки това бяха приети изменения в закона за притежание на оръжие и депортиране в страни като Сирия и Афганистан.

Шолц каза, че за да има „законна имиграция“, „незаконната миграция трябва да бъде ограничена, така че страната да не бъде претоварена“. Канцлерът каза, че подобно ограничение трябва да бъде направено „без да се поставят под съмнение международните споразумения, европейското право или конституцията. Дължим го на жертвите на Солинген”. Партията на Зелените, която управлява в коалиция със социалдемократите и либералите, разкритикува Мерц за това, че описва Германия като страна „на ръба на колапса“ и че използва тревожна реторика, наричайки я „непатриотична“. Константин фон Ноц, вицепрезидент на парламентарната група на Зелените, призова всички демократи да се обединят, за да се изправят срещу заплахи като Ислямска държава (ИД) и да разрешат дефицитите в сигурността възможно най-бързо, в изявления за вестник Süddeutsche Zeitung в сряда.

 

Източник :La Razon

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари