Китай напомня на Русия и САЩ: Ядрена война не трябва да се води

Пекин поиска от Вашингтон да намали значително ядрения си арсенал и да спре разпространението на технологии.

В понеделник Китай призова страните, участващи във войната в Украйна, да запазят „спокойствие и сдържаност“ пред лицето на нарастващата ядрена заплаха и повтори твърдото си противопоставяне на използването на ядрени оръжия.

Говорителят на външното министерство Мао Нин каза на пресконференция, че „ядрените оръжия не трябва да се използват“ и че „не трябва да се води ядрена война“, подчертавайки необходимостта от насърчаване на диалога за намаляване на стратегическите рискове.

Говорителят на китайското външно министерство припомни, че през януари 2022 г. лидерите на петте ядрени държави, включително САЩ, Русия и Китай, излязоха със съвместно изявление, в което се посочва, че „ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва да се води .“ В отговор на неотдавнашни изявления на руския заместник външен министър Сергей Рябков, който предложи възможна промяна на руската ядрена политика поради действията на Запада, Мао подчерта важността на избягването на всякаква ескалация, която може да влоши ситуацията. Наскоро Пекин защити своята позиция и визия за ядрените оръжия, подчертавайки необходимостта от стратегия за самоотбрана и диалог за избягване на ескалация на фона на нарастващото глобално напрежение.

На 30 август Китай поиска от Съединените щати значително да намалят своя ядрен арсенал и да спрат разпространението на технологии, подчертавайки стратегията си за ядрена самоотбрана. По-рано Пекин изрази „сериозна загриженост“ относно доклад, разкриващ стратегически план на Вашингтон да съсредоточи ядрената си политика върху разширяването на арсенала на Китай. През юни Китай потвърди позицията си за самоотбрана, след като беше обвинен в значително увеличаване на ядрения си арсенал, подчертавайки стабилността и предвидимостта на своята стратегия.

 

Източник :La Razon

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари