Какво да правим при анафилактичен шок

Алергиите са бремето на новото време и все повече хора са имали алергична реакция, поне веднъж в живота си. За да избегнем проблеми от такова естество е важно всеки човек да се информира за причините, които могат да доведат до такъв вид реакция на организма.

Анафилаксията е най-сериозната форма на представяне на алергична реакция, която може да прогресира много бързо и ако не се реагира адекватно може да доведе до сериозни последствия. Това е генерализирана алергична реакция на организма и най-сериозната алергична проява, която съществува. В тези случай алергичната реакция засяга целия организъм и идентифицирането й като такава е от съществено значение.

Причини за силна алергична реакция

Сред най-честите причини за анафилаксия са ухапванията от насекоми, предимно пчели и оси. Реакцията може да бъде провокирана и от някои лекарства, като най-честите случаи са свързани с пеницилините или техните производни. Аспирините и противовъзпалителните средства също са в тази група. Някои храни, плодове като прасковите например, морски дарове, ядки, яйца и риба също са в списъка на причинителите на алергии. В българските традиционни храни, без които не можем, като млякото например има протеини, които могат да причинят алергична реакция и ако човек е проявявал такава под каквато и да е форма е добре да се изследва, за да знае какви храни е добре да избягва да консумира.

Симптоми на алергии на различни нива

Симптомите на анафилаксията представляват алергична реакция с „бързо начало“ само за няколко минути. Поради което е необходима спешна медицинска помощ. За да се счита за анафилаксия, според лекарите трябва да засегне поне две или повече системи, като най-често кожата е засегната от сърбеж, топлина, зачервяване, копривна треска с уртикария или подуване на устните, лицето, клепачите или полови органи. Има някои симптоми, които могат да се появят отново в рамките на часове, след като преди това са изчезнали.
Сред симптомите има няколко индикатора за алергия, които могат да присъстват едновременно и на различни нива:

На респираторно ниво– затруднено дишане, задушаване, дрезгав глас, кашлица и хрипове.

На ниво храносмилателна система– често се появяват гадене и повръщане.

На сърдечно-съдово ниво– има намаляване на пулса, кръвното налягане и дори загуба на съзнание.

Ако анафилаксията причини сърдечно-съдови увреждания, със спад на кръвното налягане, това се нарича „анафилактичен шок“. Пациентите с по-висок риск от заболяване от това естество са тези, които страдат от предишни сърдечно-съдови заболявания, както и лошо контролирана астма.

Интрамускулен адреналин

Обикновено и най- често алергията засяга кожата. Проявяват се симптоми на копривна треска, кожен сърбеж и зачервяване на кожата. По- рядко срещани са сърдечно-съдовите, храносмилателните или респираторните симптоми. Те се появяват и развиват много бързо, само за минути.

Ако алергичната реакция на организма е анафилактичен шок, за да се помогне на пациента трябва да се приложи интрамускулно адреналин. Или с прости думи да се инжектира адреналин в кръвта. Автоинжектора на адреналина трябва да се постави върху предно-латералната част на мускула. Да се инжектира рязко и да останете там за 10 секунди. След това адреналиновия автоинжектор се изважда и се прави масаж на мястото за още 10 секунди. След което трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари