Урсула фон дер Лайен отложи представянето на новата комисия

Президентът на ЕС, Урсула фон Дер Лайен отложи срещата си с членове на парламента, на която тя трябваше да представи новата комисия.

Очакваше се фон дер Лайен да се срещне с председателите на политическите сили в ЕП, за да обсъди с тях прогреса в избора на новата Европейска комисия, преди официалното ѝ представяне през следващата седмица, но срещата няма да се състои, което значи, че номинациите за комисари ще продължат.

Отлагането може да е свързано с промяната в последния момент от страна на Словения, което трябва да бъде одобрено от словенския парламент. Тази промяна е резултат от опитите на фон дер Лайен да убеди няколко държави да променят решението си в полза на дама, за да има по-голямо равенство между половете в комисията.

Говорител на комисията каза, че отложената среща е с цел обмяна на гледни точки по работата за новата комисия, предполагайки, че тя все още няма ясен състав.

Официално представяне на новата комисия пред парламента се очаква през следващата седмица, а номинираните за комисари трябва да преминат през одобрение от страна на комитети и самия парламент.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари