Хамас може да продължи войната в Газа

Осама Хамдан противоречи на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви миналата седмица, че Хамас „вече не съществува като военна формация“ в Ивицата.

Хамас казва, че може да продължи войната срещу Израел в Газа. Високопоставеният член на палестинската ислямистка група, Осама Хамдан, заяви в неделя, че „съпротивата има голям капацитет да продължи“ конфликта в Ивицата повече от единадесет месеца след началото на боевете, след нападението на 7 октомври. Хамас бойците отвлякоха 251 души, от които 97 все още са в Газа. Според израелските отбранителни сили 33 от тях вече са мъртви. Според данни на Министерството на здравеопазването в Газа, до сега войната е взела 41 206 жертви.

„Имаше мъченици и жертви“, каза Хамдан пред Агенция Франс Прес от Истанбул. „Но в замяна имаше натрупване на опит и набиране на нови поколения в съпротивата.“ Коментарите на лидера на Хамас дойдоха седмица след като израелският министър на отбраната Йоав Галант публично обяви, че Хамас „вече не съществува като военна формация“ в Газа.

За сега преговорите за примирие остават в застой. Страните посредници, САЩ, Катар и Египет, от месеци се опитват да договорят прекратяване на огъня и споразумение за размяна на заложници и затворници между Израел и Хамас. И двете страни взаимно се обвиняват, че блокират преговорите. В интервю за АФП Хамдан обвини Съединените щати, че не оказват „достатъчен натиск“ върху Израел. „Вместо това се опитва да оправдае израелската страна, която избягва всякакъв ангажимент“, подчерта той. Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху е изправено пред силен натиск да осигури освобождаването на заложниците.

Нетаняху обвини Хамас, че отказва всякакъв компромис и каза, че няма да се поддаде на „натиск“ по проблемите, блокиращи преговорите. Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, включително от коридора Филаделфия. Това е тясна ивица земя по протежение на границата с Египет, която се превърна в един от основните препъни камъни в преговорите. Нетаняху също каза, че най-малко 17 000 бойци на Хамас са били убити от началото на войната в Газа.

Войната между Израел и Хамас мобилизира други движения в региона в солидарност с палестинците, по-специално ливанската милиция Хизбула и бунтовниците хути в Йемен. Хутите изстреляха ракета, която падна в неделя в централен Израел, която принуди много израелци да се насочат към убежища в района на Тел Авив. За Хамдан това е „послание към целия регион, което показва, че Израел не е имунизирана единица“ и че „възможностите му имат граници“.

Хамдан също искаше да изпрати послание до арабските лидери, които са нормализирали дипломатическите отношения с Израел или планират да го направят, като ги попита как биха се почувствали, ако техните страни бъдат окупирани и останалият свят остане безразличен. „Ако смятат Израел за благословия, трябва да му дадат част от своите страни“, каза той иронично. Ръководителят на палестинската ислямистка групировка спомена и възможните сценарии за деня след войната, като увери, че лидерът на Хамас, Яхя Синвар никога няма да напусне обсадената територия. „Следващото правителство в Газа трябва да бъде общо палестинско правителство“, каза Осама Хамдан, добавяйки, че представители на различните палестински фракции ще се срещнат скоро в Кайро, за да разработят обща визия за бъдещето.

 

Източник :La Razon

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари