На потъналата суперяхта може би има ценни документи

Специалисти  водолази, които изследват останките на суперяхтата, която потна внезапно край Сицилия, предупреждават, че е нужна повече охрана, защото в сейфове на яхтата може да са запазени документи с чувствителна информация.

Италианските власти започнаха разследване на инцидента, при който загинаха осем души и казаха, че на яхтата има ценни документи, свързани със сигурността. Майк Линч, собственикът на яхтата, който също загина при инцидента, е свързан с британски, американски и други разузнавателни организации чрез бизнесите си, които се занимават с киберсигурност.

Яхтата се намира на 50 метра дълбочина и вероятно на нея има водоустойчиви сейфове, в които има поне два криптирани харддиска с класифицирана информация, пароли и др.

Италианските власти имат притеснения, че крадци могат да се опитат да достигнат останките, за да вземат бижута или други ценни предмети. След като става ясно, че там има и сейфове, те смятат, че Русия или Китай могат да проявят интерес към останките и изискват охрана, която да включва и подводно наблюдение.

Аутопсиите на загиналите показват, че някои от тях са се удавили, други са починали от недостиг на въздух, след като кислородът във въздушния балон в каютите се изчерпва. Съпругата на Линч, заедно с още 14 души оцеляват и са спасени, а капитанът се разследва за убийство и небрежност.

Засега нищо, което не е свързано с навигацията и управлението на яхтата не е извадено от останките, но се знае, че Линч е държал ценни документи и информация на яхтата винаги, когато е плавал. Очаква се скоро останките от яхтата да бъдат извадени.

 

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари