Наводненията в Централна Европа вече са двойно по-вероятни

Поради климатичните промени, предизвикани от хората, рискът от наводнения в Централна Европа се е удвоил, предупредиха изследователи.

Между 12 и 16 септември, бурята Борис, която премина през Централна Европа, доведе до интензивни валежи, последвани от наводнения в Румъния, Словакия, Австрия, Чехия, Италия и Полша. Хиляди хора трябваше да напуснат домовете си, сгради, мостове и автомобили бяха отнесени от придошлите води, а 24 души загинаха.

Нов анализ на изследователите от World Weather Attribution установява, че климатичните промени влияят върху тези процеси.

„Отново тези наводнения подчертават унищожителните резултати от затоплянето, движено от изкопаемите горива.“ казва Д-р Джойс Кимуати от Лондон.

Изследователите от World Weather Attribution установяват, че валежите от бурята Борис през четирите дни са най-интензивните валежи, отчетени някога в Централна Европа и то с голяма разлика. Валежите обхващат и по-голям площ, отколкото бедствието от 1997 г. , което също доведе до значими щети в същия район. Студеният въздух от Алпите, който се среща с топлия и влажен въздух от Средиземноморието и Черно море създава „перфектната буря“. Въпреки подходящите условия, климатичните промени допринасят за по-голямата интензивност на явлението.

Изследователите установят, че климатичните промени правят подобни наводнения двойно по-вероятни. Ако глобалното затопляне достигне до 2 градуса, дъждовете ще станат с 5 % по-интензивни и ще се случват с още 50 % по-често.

Европа ще трябва да се подготви за справяне с щетите от такива бедствия. За възстановяване на инфраструктурата и помощ на пострадалите в Австрия ще са нужни около 1 милиард евро. Полша обеща 470 милиона помощ за семействата, а в Румъния се предвиждат 20 милиона евро помощи. Европейската комисия предвижда 10 милиарда евро за възстановяване от наводнения.

World Weather Attribution подчертава нуждата от навременно прогнозиране на такива явления, което би могло да спаси много животи, а от ключово значение е хората да бъдат по-добре информирани за опасността, свързана с интензивните дъждове.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари