Безуспешни преговори с Фолксваген заради съкращенията

Преговорите с Фолксваген засега са безуспешни, а служителите започват протести, поради предвидени съкращения на работни места и потенциално закриване на заводи в Германия, което се случва за първи път в историята на компанията.

Напрежението между служители и управленски състав нараства, поради наскоро обявения план за намаляване на разходите, който включва вероятни съкращения на служители. Синдикатите се срещат с мениджмънта в сряда, за преговори, като на мястото има и протест на служители на компанията.

Преди началото на преговорите, главният преговарящ от страна на съвета на работниците на компанията, Даниела Кавало, каза, че сигурността на работните места  „не подлежи на обсъждане“.

Арне Майзвинкел, преговарящият от страна Фолксваген казва, че според компанията „ситуацията в местната локация в Германия е много сериозна“ и добавя „днес, в първият кръг, ще оценим ситуацията. Искаме да сме в Германия като бизнес локация и локация за индустриални работни места. Обаче това изисква високо ниво на конкурентност.“

Компанията отхвърли исканията на най-големия немски синдикат IG Metall, а Майзвинкел каза:

„Имаме нужда от устойчиво намаляване на разходите и структура, която да обезпечи бъдещите работни условия и която да покрива колективните споразумения.“ Според него, компанията трябва да намали цената на труда в Германия и да ползва временни работници.

„Можем да запазим позицията си на върха и да опазим работните места в дългосрочен план, само ако работим по-икономично…което не може да се постигне без принос от страна на работната сила.“

След тричасови преговори, от IG Metall казват, че аргументите им са известни на Фолксваген от месеци.

„Жалко е, че работодателят не предостави предложение днес. Очаквахме да започнат сериозни преговори и бързо да предоставят на служителите значими предложения за втория кръг на преговори.“

Колективните трудови договори на компанията включват около 120 хиляди служители в заводи във Волфсбург, Брауншвайг, Хановер, Залцгитер, Емден и Касел. Компанията трябва да се справя с високи цени за производството, намаляващи продажби в Европа и сериозна конкуренция от китайски производители.

По-рано през септември, те обявиха че около 33 хиляди работни места са в риск и се предвиждат различни мерки за намаляване на разходите, включващи край на мерките за защита на работни места, които забраняваха съкращения до 2029 г. Фолксваген също обмисля и закриване на заводи в Германия, за първи път в 87-годишната история на компанията.

Първият кръг на преговорите не доведе до никакви решения.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари