Премиерът на Северна Македония не е доволен от неуспеха по пътя към ЕС

Премиерът на Северна Македония изрази недоволството си от неуспеха на страната по пътя към ЕС, в основата на който стои спорът с България.

Християн Мицкоски каза, че ЕС се опитва да „диктува“ какво да прави страната и намекна, че няма да приема повече отлагания на преговорите.

Позицията му идва след като представителите на ЕС се срещнаха за да решат как Северна Македония и Албания ще продължат напред по пътя си към членство. Досега двете държави се движеха заедно, но сега Албания получи зелена светлина за по-нататъшни преговори, а Северна Македония – не.

Говорителят на ЕК, Ана Пизонеро отрече двете страни да са разделени, но каза, че в момента се движат по различни коловози и в различна времева рамка.

„Позицията ни е много ясна, Комисията очаква с нетърпение началото на преговорите, колкото се може по-скоро с Албания, както и със Северна Македония, колкото се може по-скоро, след като Северна Македония изпълни значимите критерии.“ каза тя.

Началото на преговорите с двете страни беше през 2022 г., след като войната в Украйна предизвика преосмисляне на геополитическите стратегии на континента. Те формално стават кандидати преди 20 години, но от тогава не са водени значими преговори.

Преговорите със  Северна Македония се отлагат поради диспута относно общата история, език и култура с България. Предишното правителство в Скопие прие настояването от българска страна да включи в конституцията си темата за българското малцинство в страната. Това обаче не можа да се случи на практика, тъй като нямаше мнозинство в парламента, а премиерът Мицкоски настоява, че темата ще се включи, ако преди това България се съгласи за приемането на Северна Македония.

Според него, не е честно да се свързват двете неща и той нарече това „диктат“. „Ако това е условието [Северна] Македония да продължи към преговори, аз казах на Брюксел  – не, благодаря.“ казва той.

Спорът с Гърция относно името на страната, което съвпада с историческа гръцка област беше причина членството да се блокира преди това. През 2018 г. този спор беше разрешен и страната официално промени името си, но Мицкоски предпочита да използва старото име на държавата.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа пария Венко Филипче обвини Мицкоски за забавянето.

„Това е огромно бедствие за бъдещето на гражданите. То е пропусната възможност, която ще засегне много семейства и цяло ново поколение“ каза той.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари