Ураганът Хелийн взе десетки жертви в югоизточната част на САЩ

Ураганът Хелийн причини смъртта на десетки жители на югоизточните щати на САЩ и доведе до разрушения на стойност милиарди долари. Над 3 милиона домакинства са без ток, а в някои райони наводненията продължават.

Хелийн достига бреговете на Флорида като ураган Категория 4 с ветрове със скорост 225 км в час и преминава през Джорджия, Каролините и Тенеси, като изкоренява дървета, разрушава домове, а много реки излизат от коритата си.

На места има свлачища, които затварят пътища, а една болница се евакуира с хеликоптери, поради внезапно наводнение, което отрязва възможността за преминаване по земя.

Очаква се бурята, която вече отслабва, да продължи да е активна през целия уикенд и на много места остават предупреждения за наводнения.

Поне 44 души са загинали, сред които трима пожарникари, майка с едномесечните си близначета и 89-годшна жена, чиято къща е ударена от дърво.

Някои райони са поразени от торнада, свързани с бурята и има ранени, а дъждовете са рекордни количества.

По предварителни анализи, материалните щети са на стойност между 15 и 26 милиарда долара

Ураганите не са рядкост за тази част от континента, но поради климатичните промени, както е и в Европа, бурите стават по-интензивни, което води и по-опасни и трудно предвидими надоведения.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари