Осъдиха руска медицинска сестра на 8 години затвор, за два поста в социалните мрежи

Олга Менших осъди във Фейсбук руската бомбардировка на украинския град Виница и окупацията на град Буча от руски войски. Публикацията й е видяна от 15 човека.

59-годишната Олга Менших е работила като анестезиолог в хирургичния център „Пирогов“ в Москва. Той е кръстен на водеща фигура в руската медицина и един от лекарите, с които нейните граждани се гордеят най-много. Николай Иванович Пирогов, смятан за основател на полевата хирургия. Един от първите лекари в Европа, използвали етер като анестетик и създател на няколко вида хирургични интервенции, включително за лечение на костни фрактури, с помощта на гипсови шини.

Повече от век след смъртта му, полевата хирургия в Русия се е променила много, по отношение на напредъка в лечението. Но по отношение на способното на изразяване на свободно мнение, свързано с войната, не. Медицинската сестра Менших се превърна в пример за това, след като в четвъртък руски съд я осъди на осем години затвор, по обвинение в разпространение на фалшиви новини за руската армия, в две съобщения, публикувани от нея в социалните медии.

Публикацията й е достигнала едва до 15 човека, но за руския съд това няма никакво значение. „Дорогомиловският районен съд на Москва осъди Олга Менших и я призна за виновна, в извършване на престъпление за публично разпространение на умишлено невярна информация, за използването на руските въоръжени сили“. Съобщи пресслужбата на съдилищата на руската столица в Telegram. Съдът наложи наказание „осем години лишаване от свобода и забрана за извършване на дейности, свързани с администриране на уебсайтове или информационни и телекомуникационни дейности, за срок от три години“, се казва в текста, до който има достъп агенция Efe.

Руските власти образуваха наказателно дело срещу нея, след като тя публикува две пацифистки съобщения, в социалната мрежа Контакте ( руският Фейсбук), в които осъди руската бомбардировка на украинския град Виница и окупацията на град Буча, от руски войски.

След изтеглянето на руската армия от Буча, Украйна твърди, че е открила голям брой безжизнени тела, много от тях със следи от мъчения.

Медицинската сестра беше арестувана през април 2024 г., а при обиск в дома й полицаите разрязаха вратата й с трион. Първоначално тя беше поставена под домашен арест, но беше арестувана, след като излезе от дома си, за да посети лекар, за спешна стоматологична помощ. На делото тя не се признава за виновна.

 

Източник: LA RAZON

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари