Страхува ли се Европа от ИИ

ИИ вече навлиза осезаемо в различни сфери и влияе върху ежедневието ни. Едни го обявяват за безкрайно полезен, но други се притесняват от дългосрочното му влияние върху човечеството.

Кои са потенциалните победители от навлизането на ИИ и кои са губещи?

Около три четвърти от европейските работодатели вече намират практическа полза от ИИ чрез разработката на нови инструменти. ИИ може да превежда средновековни ръкописи, да помага в дизайна на автономни превозни средства или сгради и др. Употребата му в училища и университети обаче предизвиква притеснения, а в определени категории труд, също не липсват страхове.

Дори артистите се притесняват от възможностите на моделите и влиянието им върху човешкото изкуство.

В сферата на технологиите, изследователи разчитат на ИИ инструменти, за да разработват роботи, които да помагат при създаването на изображения на вътрешността на сгради, които не са достъпни за хората, за да може хората да реагират по-адекватно в спешни случаи и така да се спасят повече животи.

Има обаче страхове, че ИИ ще доведе до загуба на работни места и дори, че ще превземе всичко. Така, трябва да се отчете и кога ИИ би бил полезен, как да се прилага и кога да се прилага и множество други въпроси.

От друга страна, ИИ също помага и за създаване на работни места, например в нови компании.

Ускореното развитие на ИИ вече започва да създава предизвикателства. Например, технологията може да превежда много бързо, но не и без човешки надзор, и така от преводачите се очаква да свършат много повече работа, но поради това, че ползват ИИ, те са по-ниско платени.

Двама от трима служители в скорошно проучване в Европа казват, че се страхуват от ИИ, тъй като ще доведе до нужда от по-малко служители.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари