За първи път в историята си Швеция ще изпрати войски за отбрана на НАТО

„Историческо решение.“ Така бе определена позицията на шведското правителство, когато внесе в парламента предложение за изпращане на 1200 войници, шест бойни кораба и 24 бойни самолета Грипен за НАТО. Заради географското си положение Швеция, която доскоро беше страна извън Атлантическия алианс, е „от ключово значение за присъствието на НАТО в нашата част на Европа“, каза външният министър на Швеция.

Приносът на НАТО за въздушна отбрана включва до осем бойни самолета, които също трябва да могат да бъдат базирани на съюзническа територия, а максимум 24 бойни самолета ще бъдат на разположение на Алианса. В случай на евентуално въоръжено нападение, както съкратеният шведски батальон в Латвия, така и военните кораби трябва да могат да останат и да изпълняват задачи, ръководени от оперативното планиране на НАТО, казаха шведските министри на пресконференцията си.

Веднъж одобрено от парламента, правителството няма да трябва да чака бъдещи законодателни решения за всеки случай на заплаха, при който е необходимо подкрепление. Стига да не бъде надвишен максималният брой войски, определен в момента, общо 1200 войници, 24 бойци и шест бойни кораба. „Става въпрос за способността да действаме бързо и мощно при влошаваща се ситуацията със сигурността“, каза министър Джонсън, който каза, че тези приноси не отслабват отбраната на Швеция. „Напротив. Швеция е по-безопасна и НАТО е по-силно с нашата интеграция“, обясни той.

Швеция и Дания ще дадат батальон на НАТО през 2025 г. за разполагане в многонационалната бригада, в Латвия. Половината от войниците, около 600, ще бъдат изпратени от Швеция. В същото време Стокхолм обмисля украинското искане, за изпращане на шведски изтребители Грипен, в Киев. Известен с това, че е лек и много маневрен, изтребителят може да провежда както нападателни, така и отбранителни операции и е оборудван да носи различни оръжия, от ракети въздух-въздух Meteor, до крилати ракети Taurus и управляеми бомби.

Въпреки, че доставката на самолети Gripen за Украйна засега е изключена, Швеция купува части за JAS 39 Gripen на стойност около 221 милиона долара, според министерството.

 

Източник: LA RAZON

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари