Европейската комисия предлага да се отложи регулацията срещу обезлесяването

Европейската комисия предложи да се отложи с една година новата регулация, която цели намаляване на глобалното обезлесяване. Това става в резултат на натиск от бизнеси, но предизвиква критики сред НПО-та, свързани с опазването на околната среда.

Европейската регулации за обезлесяване (EUDR) трябваше да влезе в сила в края на тази година и да се прилага по отношение на продукти като какао, кафе, соя, палмово масло, дървесина, гума и добитък.

Производството на тези продукти се свързва с обезлесяване и регулацията цели да ограничи техния внос на европейския пазар, ако не отговарят на стандартите за устойчиво развитие. Това обаче среща съпротива от страна на компании, които работят с такива продукти и те искат отлагане на регулацията, за да може да се подготвят.

Компаниите се притесняват за метода на сертифициране на производителите, много от които са в отдалечени райони и трудно ще изпълнят регулацията без допълнителни инвестиции.

Други притеснения идват и от процедурите при внос, много от които са неясни засега.

По оценки, ЕС отговаря за обезлесяване на 2480 квадратни километра годишно, защото е вторият най-голям вносител на продукти, свързани с обезлесяване, след Китай.

Регулацията би трябвало да адресира този проблем, но бизнеси алармират, че има нужда от още време, за да се случи това.

Предложението на ЕК за отлагане ще трябва да се одобри от Парламента и Съвета на Европейския съюз.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари