Тесла представи дългоочакваното „роботакси“

Компанията на Илън Мъск, Тесла, представи дългоочакваното роботакси, но е предвидено то да влезе в употреба чак през 2026 г.

Илън Мъск представи автомобила и разказа, че той няма педали или волан. Мъск каза още, че прогресът, който компанията прави в областта на технологията за автономни автомобили е причината новото роботакси да може да се управлява без човешка намеса.

Тесла продава софтуера от 9 години, но има и съмнения в неговата надеждност.

Според компанията, кибертакситата, както се наричат официално, ще струват под 30 хиляди долара и ще бъдат на пазара между 2026 и 2027 г. по предварителни оценки.

Тесла смята да вгради технологията за пълна автономност в Модел 3 и Модел Y, но не е ясно кога ще стане това.

В няколко района на Аризона и Калифорния вече има автомобили на други компании, които се управляват автономно, а до края на годината се очакват такива и по магистралите на Тексас.

Критици на компанията Тесла напомнят, че тя редовно отлага новите си продукти и смятат, че същото ще се случи и с обещаното роботакси.

От години Мъск обещава, че технологията за автономно управление ще помогне на собствениците на коли Тесла да ги пускат като таксита, за да возят пътници, когато те не ги ползват и така да изкарват допълнителни пари. Това не се е случило досега, а Мъск отбелязва и твърде оптимистичните прогнози за самоуправляващите се автомобили.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари