Великобритания предвижда закон за асистираното самоубийство

Великобритания предвижда закон, който, ако бъде приет от парламента, ще легализира асистираното самоубийство в Англия и Уелс.

За последно дебат относно евтаназията в долната камара на парламента имаше преди почти десетилетие, но тогава нямаше решение.

Новият проектозакон е представен от Ким Лийдбийтър, от лейбъристите и в неговата рамка се дава право на терминално болни в Англия и Уелс да ползват помощ от страна на лекаря, за да не продължават да живеят. Детайлите ще бъдат представени по-късно този месец, непосредствено преди вота на парламента.

Премиерът Киър Стармър обеща, че депутатите ще имат „свободен вот“ по темата, което значи, че няма да са задължени да гласуват според партийната линия. През 2015 г. Стармър подкрепя закона за асистирано самоубийство и казва, че смята, че „има основание за промяна в закона“.

„Няма абсолютно никакъв въпрос за хората с недъзи или тези, които са с умствени проблеми и не са терминално болни, да бъдат притискани да сложат край на живота си“ казва Лийдбийтър в изявление. Тя смята, че е „важно да създадем правилно законодателство, с нужните защити“.

Проектозаконът вероятно ще бъде подобен на проектозакона за асистирано самоубийство, представен пред горната камата по-рано тази година. Горната камара или Камарата на лордовете не се избира, а нейната работа е да допълва и поправя законите, прокарани от избираемата Долна камара. Рядко проектозакони, идващи от Камарата на лордовете стават закони. Според проектозакона, представен там, асистираното самоубийство се предвижда да бъде разрешено, ако на пациента му остават около 6 месеца живот и се изисква разрешение от страна на Върховния съд, след като се представи декларация, подписана от двама лекари, както и други критерии.

Според Естер Ранцен, основател на благотворителна организация и пациент с рак на белия дроб, това е „право да избираме“ и нищо повече.

Противници на този закон смятат, че няма начин да се промени законодателната рамка без да се поставят в риск уязвими хора.

При асистирано самоубийство пациентите приемат сами напитка, която е смъртоносна. То е легално в Австралия, Белгия, Канада, Люксембург Нидерландия, Нова Зеландия, Португалия, Испания, Швейцария и части от САЩ, като критериите са различни.

Според привърженици на това право, е вероятно във Великобритания то да бъде силно ограничено, освен ако обществото не настоява за по-широк достъп.

При всичко положения, съществува риск, ако човек има тази опция, да я избере под някакъв вид натиск, дори ако се чувства в тежест на близките си, така че е много важно да се оцени опитът, който досега съществува по света, смятат експерти.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари