Кои са най-щастливите европейци

Повечето граждани на Европа изглежда са щастливи с живота си, но удовлетворението намалява най-много в някои от страните с най-висок резултат като Дания, Швеция и Нидерландия.

Проучване на общественото мнение показва кои са най-удовлетворените и щастливи от живота си граждани на Европа над 16 г. Според данните, средно за ЕС, резултатът е 7.3 от 10.

Как стоят нещата в отделните държави?

Финландия е с най-висок  резултат – 7.8. Следват Белгия, Австрия, Румъния и Словения със 7.7. Над средното са Нидерландия, Ирландия, Швеция, Кипър, Дания Малта, Чехия, Словакия и Люксембург.

Под средното са Литва, Италия, Испания и Естония с резултат 7.2 от 10. Най-нисък резултат има България – 5.9.

Най-голям спад за последното десетилетие отбелязват Дания и Швеция, съответно от 8 и 7.9 до 7.5.

Страните с най-висок ръст на удовлетворението от живота са Кипър, България, Естония, Словения и Гърция, като за България резултатът се повишава от 4.8 на 5.9.

Този резултат се изчислява като хората са запитани да оценят удовлетворението си от живота по скала между 0 и 10.

За да се избегне субективният фактор, ЕС работи върху по-сложна дефиниция, с която да измери щастието и удовлетворението. Европейската комисия дефинира 8 плюс 1 критерия за качество на живота: материлни условия на живот, количество и качество на работата, здраве, образование, свободно време и социални взаимоотношения, икономическа и физическа безопасност, управление и основни права, среда и последно – какво е усещането ни за живота.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари