Успехът на по-кратката работна седмица в Исландия

Икономиката на Исландия се справя по-добре от повечето други страни в Европа след като в страната беше въведена по-кратка работна седмица без намаляване на заплатите.

Между 2020 и 2022 г. 51 % от служителите в страната работят по-малко часове, като на места това се изразява в 4-дневна работна седмица, а за 2023 г. процентът вероятно е по-голям. През миналата година Исландия показа по-бърз икономически растеж от повечето европейски страни и най-ниски нива на безработица.

Въвеждането на по-малко работни часове следва два големи експеримента между 2015 г. и 2019 г., когато 2500 служители в публичния сектор работят 35-36 часа седмично. Целта е да се разбере дали може да се увеличи продуктивността, ако се подобри баланса между работа и личен живот.

Установява се, че да, продуктивността или остава същата или се подобрява, обаче благополучието на служителите нараства значително по редица показатели, като намален стрес и професионално прегаряне.

След тези опити, исландските синдикати договарят намаляване на часовете за десетки хиляди хора.

През 2023 г., Исландската икономика се увеличава с 5 %, на второ място след Малта и много по-високо от средният ръст от 2 %  между 2006 и 2015 г.

Макар за 2024 г. да се очаква спад, малката безработица е индикатор за здравата икономика на Исландия. Тя е между 3.4 и 3.8 %.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари