Около едно на всеки десет деца по света е със затлъстяване, съобщи агенцията УНИЦЕФ на ООН.
За първи път в световен мащаб децата със затлъстяване са повече от недохранените, отчасти заради масовия достъп до вредни храни, съобщи ООН в нов доклад.
Докато делът на учениците и тийнейджърите с поднормено тегло е намалял от началото на века – от 13% до 9,2% – процентът на затлъстяване се е увеличил от 3% до 9,4%, според данни на УНИЦЕФ.
Единствените региони, където децата все още по-вероятно са с поднормено тегло, отколкото със затлъстяване, са Африка на юг от Сахара и Южна Азия.
Това се равнява на около 188 милиона деца на възраст от 5 до 19 години със затлъстяване в глобален мащаб през 2025 г., което ги излага на риск от сериозни здравословни усложнения, предупреждава докладът. По оценка 184 милиона деца са с поднормено тегло. „Когато говорим за недохранване, вече не говорим само за деца с поднормено тегло,“ заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. Тя добави, че затлъстяването е „нарастващ проблем“ за здравето и развитието на децата.
УНИЦЕФ посочва ултрапреработените храни като основен виновник за растящия процент на детско затлъстяване в световен мащаб. Тези храни – като чипс, подсладени зърнени закуски и замразени пици – съдържат големи количества захар, рафинирано нишесте, сол, нездравословни мазнини, изкуствени оцветители и аромати.
Те се свързват със затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.
В някои страни ултрапреработените храни осигуряват повече от половината от дневните калории на децата, а някои държави вече са предприели мерки да ограничат тяхната реклама и да ги направят по-малко привлекателни за подрастващите.
Докладът на УНИЦЕФ цитира и глобално проучване сред 64 000 млади хора миналата година, според което 75% от анкетираните наскоро са виждали реклами на подсладени напитки, закуски и бързи храни – а 60% са казали, че рекламите са ги накарали да поискат да ядат тези нездравословни продукти.
„Ултрапреработената храна все по-често измества плодовете, зеленчуците и протеините в момент, когато храненето играе критична роля за растежа, когнитивното развитие и психичното здраве на децата,“ посочи Ръсел.
Агенцията призовава правителствата да предприемат стъпки за подобряване на детското хранене, включително ограничения върху маркетинга на храни, етикетиране, забрани за продажба на вредни храни в училищата и социални програми, които да улеснят по-бедните семейства да купуват здравословни продукти.
Източник: Euronews