Безалкохолната бира, заедно с нискоалкохолните алтернативи, набира популярност и производството ѝ в ЕС нараства с 13 % между 2022 г. и 2023 г., а делът на традиционната бира намалява. Идва ли нова ера в пиенето на бира?
Няма място за притеснение. Макар че в ЕС се произвежда все повече безалкохолна и нискоалкохолна бира (с по-малко от 0.5 процента алкохол), по-голяма част от пазара остава за традиционната напитка.
През 2023 г. традиционната бира е около 95 % от производството, или около 32 милиарда литра, срещу едва 1.8 милиарда литра за безалкохолните варианти.
Растежът в производството обаче не може да се пренебрегне. С 13 % нарастват безалкохолните, а традиционните – само с 5 %.
Не е изненада, че Германия доминира пазара по всички показатели, с 22 % от общото производство, следвана от Испания с 12 %.
Германия произвежда 30 % от безалкохолните алтернативи. Следват Испания с 14 %, Нидерландия, Франция, Чехия и Румъния.
Най-големият износител на традиционна бира е Нидерландия с 21.5 % от износа извън ЕС, а Великобритания е най-големият вносител на бира от ЕС. САЩ са вторият по големина вносител, следвани от Русия, Китай и Куба.
Европа внася най-много бира от Великобритания (57.6 %) и от Мексико (17.2 %).
От страните членки на ЕС, Франция внася най-много – 17.1 % от общия внос.
Източник: Euronews