Училищните столове в Испания ще имат нови, по-здравословни менюта в опит да се намали детското затлъстяване.
Министерският съвет на страната прие тази седмица кралски указ, който задължава училищата да сервират местни продукти и забранява някои пържени и мазни храни — мерки, които според властите са важна стъпка към осигуряване на по-здравословна храна за деца от семейства с ниски доходи.
Според доклад от 2023 г., 46.7% от испанските ученици на възраст между 6 и 9 години от семейства с доход под 18 000 евро годишно са с наднормено тегло, в сравнение с 29.2% сред децата от по-заможни семейства.
Друго изследване показва, че детското затлъстяване в Испания е свързано със социално-икономическия статус, лошо хранене и заседнал начин на живот.
Като част от новата директива, училищата ще трябва да предлагат пресни плодове и зеленчуци всеки ден — 45% от тях трябва да са сезонни. Захарните напитки и вредните храни ще бъдат забранени от вендинг машините. Риба и пълнозърнест ориз или паста трябва да се сервират поне веднъж седмично.
Планът също така препоръчва в училищата да се включат повече бобови култури в менюто и да се използва зехтин или високоолеиново слънчогледово олио за готвене на пържени храни. Те могат да се предлагат само веднъж седмично, ако са прясно приготвени, и веднъж месечно, ако са предварително обработени, като пици и емпанадас.
Правителството заяви, че регулациите са необходими, тъй като испанските училища в момента сериозно изостават от националните препоръки — 74% от столовете и 70% от вендинг машините не отговарят на хранителните стандарти.
Сред хората над 16-годишна възраст в Испания, 45.4% са с наднормено тегло или затлъстяване — по-нисък процент от повечето други страни в Европейския съюз. Но предвид продължаващото предизвикателство с детското затлъстяване, този процент може да се увеличи.
Източник: Euronews