Шоколад! Толкова сладка и обичана дума. Едва ли съществува човек, който не обича шоколад. Така любимият ни шоколад съчетава в себе си несравним вкус, който гали сетивата ни и ни кара да се чувстваме страхотно. Има поверия, според които шоколадът е мощен афродизиак.
Има нещо мачино в съставките на шоколада. Всъщност някои хора сравняват шоколада с любов и радост. Според проучвания, черният шоколад способства за отделяне на химикали за „щастлив мозък“.
Няма две мнения – шоколадът е специален! Но това не значи, че всеки един шоколад е направен по еднакъв начин. Напоследък се разви тенденцията, хората да ядат все повече суров шоколад или сурово какао.
Какво представлява суровото какао?
Суровото какао е чистият, неподправен и най-полезният източник на шоколад. Той бива извлечен от какаово дърво, наречено Theobroma. В превод това означава „храна на боговете“. Суровото какао има естествено състояние и е непреработено. По този начин, той е извор на витамини, минерали и много други полезни свойства. То се продава в следните форми: цели какаови зърна, какаови зърна, какао на прах и какаово масло.
Каква е разликата между обикновеното какао и суровото?
Какаото е какао, което преминава процесът на обезмасляване и алкализиране. Какаовите зърна биват прекарани през специална хидравлична преса, с цел да маслата да бъдат издецени, след което се смилат се на прах и се третират с алкални соли. Този процес е известен като „Dutching“.
Ползи от суровото какао
Суровото какао се счита за суперхрана, защото е пълно с витамини. Шоколадът не е само лакомство, а полезна храна.
- Наличието на магнезий: Суровото какао изобилства от магнезий, който от своя страна е полезен минерал за човешкия организъм.
- Хром: Този вид какао е хранителен източник на хром. Той има важен принос за балансирането на кръвната захар.
- Витамини от група B: Какаото има високо съдържание на B1, B2, B5 и B6. Тези витамини улесняват метаболитните процеси, така важни за живота.
- Антиоксиданти: Суровото какао има в състава си много антиоксиданти.
- „Щастливия мозък“: Суровото какао има теобромин, фенилетиламин и анандамид – химикали, които се отделят от мозъка, когато сме щастливи.
Приложение на суровото какао
То е лесно за употреба и става все по-популярно и предпочитано. Диетолози и лекари също препоръчват употребата му, тъй като многобройните му полезни функции за човека имат положително влияние.